top of page
A_Sophie Hæstorp_3.jpg

Sophie Hæstrup Andersen, Overborgmester Københavns Kommune

Et mere menneskeligt København

Ligesom historien gennem tiden er blevet skrevet af mænd, til mænd og om mænd, er København mange steder også tegnet med et mandligt blik og af mandlige hænder. Som byens blot anden kvindelige overborgmester mener jeg, at det er tid til et skifte.

Hvis vi ser på kunsten i København, skal jeg bare et par skridt ud ad dø- ren til mit kontor på Rådhuset for at gå forbi den ene mandlige buste efter den anden. Indimellem finder vi også et par fabeldyr. Det er samme billede, vi ser ude i byen. En tidligere optælling har vist, at ud af 101 navngivne statuer i København er der kun fem af kvinder. Der er endda flere af dyr.

Det er et problem. For kunsten i det offentlige rum har potentiale til at kunne give os så meget. Det giver byen sjæl, får os til at stoppe op, tænke og mærke efter. Derfor bør kunsten i det offentlige rum også repræsentere os alle, - uanset køn, alder, etnicitet og seksuel orientering.

Fornyeligt er “Zygote” blevet indviet på Christmas Møllers Plads. Skulpturen er skabt af en af vor tids største kvindelige kunstnere, Sophia Kalkau, og sender med sine bløde organiske former og farver referencer til det lokalområde, den står i. Den er, ligesom udstillingen ”FEMALE GAZE” et startskud til, hvordan vi får et mere kvindeligt blik i Københavns byrum.

Det er altså tid til et skifte. Ikke den slags skifte, hvor vores flotte gamle bygninger skal rives ned eller hvor monumenter eller statuer skal fjernes. Nej, det er tid til, at når nye kvarterer og bydele udvikles og begynder at blomstre, så skal vi finde og give plads til det feminine i byrummet og dets indretning.

Og husk nu... København er så uendeligt meget mere end blot statuer af fortidens betydningsfulde mænd og deres heste. København er kende- tegnet af byrum, der er bygget til fællesskab, kærlighed og samtale. København har de seneste 20 år bevæget sig mere i retning af en by, der tager udgangspunkt i den menneskelige skala. Det arbejde skal fortsætte - for det giver plads til flere cyklister, gående, bænke, bedre tilgængelighed i byrummet, kollektiv trafik og mere bynatur. Det er efter min mening vigtigt for en by, der sætter tryghed og muligheder for alle slags køn og aldre forrest.

bottom of page